Nederlandse bloggers trekken zich weinig aan van de reclameregels: ze publiceren artikelen die betaald zijn door adverteerders zonder dat ze dit hun lezers vertellen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het dagblad Trouw (Blendle, €0,25). Zonder moeite ontdekte het op tientallen blogs artikelen waar adverteerder voor betaald hadden, zonder dat dit duidelijk was. Het gaat vooral om site die schrijven over eten & drinken, mode en gadgets.
Zo bevat de site Kindermodeblog dagelijks artikelen waarvoor adverteerders betalen, zonder dat je dit als lezer ziet.
Sinds vorig jaar is de zogeheten Reclamecode Sociale Media van kracht. Die houdt in dat je duidelijk laat zien dat een tweet op Twitter of een post op een site reclame bevat. Dat kan door bijvoorbeeld het woord ‘advertorial’, ‘ad’ of ‘sponsored post’ erboven te zetten. Maar bloggers trekken zich hier weinig van aan.
De bloggers hebben overigens weinig te vrezen. De Reclame Code commissie, die toeziet op naleving van de code, tikt alleen de adverteerders op de vinger. De commissie komt overigens alleen in actie als een consument een klacht indient. Dat is nog niet gebeurd in het geval van de Reclamecode Sociale Media.
(Z24 publiceert ook artikelen van adverteerders. Wij zetten de naam van de adverteerder altijd tussen haakjes in de kop van het artikel, zodat je weet wie de afzender is. Ook gebruiken we termen als 'sponsored post' of 'partnerexpert' om aan te geven dat de auteur geen deel uitmaakt van de Z24-redactie.)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl